Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Στη Σύρο με ποδήλατο.



  Η Σύρος δεν είναι ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί και είναι σίγουρα γεμάτη αντιθέσεις. Πολύβουη στην Ερμούπολη και ήσυχη στην ενδοχώρα, πεδινή στο νότο και απόκρυμνη στο βορρά. Γενέτειρα της πρώτης αστικής, αλλά και της πρώτης εργατικής τάξης στην Ελλάδα, με τα ίχνη της πρώτης στα νεοκλασικά της Ερμούπολης και ιδιαίτερα στα "Βαπόρια" και της δεύτερης στους λαβύρινθους της Άνω Σύρας και στα ρεμπέτικα του Μάρκου. Ένα νησί που δεν ζει από τον τουρισμό, αλλά καλλιεργεί τη γη και διατηρεί, ή τουλάχιστον διατήρουσε μέχρι πρόσφατα, και κάποια βιομηχανία. Με κατοίκους που θα ήθελαν τον τουρισμό της γειτόνισσας Μυκόνου, αλλά και άλλους που θεωρούν ότι το καφενεδάκι που πίνουν τον καφέ τους κάτω από τη βοκαμβίλια, χάλασε γιατί το φωτογραφίζουν οι τουρίστες, δηλαδή εμείς.
 Την πολύ ενδιαφέρουσα λοιπόν Σύρο επισκεφτήκαμε στο τέλος Μαιού, με ένα ποδήλατο tandem, που δανειστήκαμε από ένα φίλο. O γύρος της γίνεται πολύ ευχάριστα, έχει αρκετές εναλλαγές και περνάει από αρκετές παραλίες, έστω και αν δεν κινείται για πολύ δίπλα στη θάλασσα. Highlighs η Ποσειδωνία με την παρηκμασμένη γοητεία των παλιών αρχοντικών εξοχικών και η διαδρομή Κίνι - Ερμούπολη με όμορφη θέα στο βόρειο απόκρημνο κομμάτι του νησιού και μία απολαυστική κατηφόρα που συνδυάζει και θέα προς την Άνω Σύρα.
 Αν δεν υπήρχε και το πολύ υψηλό ακτοπλοικό εισιτήριο (60 ευρώ πήγαινε έλα το άτομο), θα έλεγα ότι η Σύρος προσφέρεται απόλυτα για ένα χαλαρό ποδηλατικό σου κου. 
Η διαδρομή εδώ (αν κάποιος θέλει να την κάνει πιο ομαλή μπορεί να παραλήψει το Κίνι και να πάει απευθείας Ερμούπολη μετά το Γαλησσά).

Στα Βαπόρια



Η γη καλλιεργείται...

Ανεμογεννήτρια στο ψηλότερο σημείο του δρόμου από το Κίνι για Ερμούπολη

Το Τandem αναπαύεται

Ίχνη της παλιάς βιομηχανίας και στο βάθος οι γερανοί του Νεώριου.

Μηχανές του παρελθόντος στο πολύ ενδιαφέρον Βιομηχανικό Μουσείο

Πάει χάλασε το καφενείο, το τραβούν φωτογραφία οι τουρίστες.

Στα Βαπόρια
φώτο Κ. Καταβούτας