Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

"Πράσινα" δώρα

Φέτος τα Χριστούγεννα, μπορούμε να κάνουμε ένα δώρο στον πλανήτη: να μην ψωνίσουμε τίποτα (τουλάχιστον περιττό). Η ενέργεια για την κατασκευή, τη μεταφορά και τη συσκευασία όλων αυτών των δώρων που τα περισσότερα καταλήγουν στα σκουπίδια σύντομα, είναι ανυπολόγιστη.
Από το site www.dothegreenthing.com βρήκαμε πώς μπορούμε να αγοράσουμε "τίποτα" από το amazero.com.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Διαδρομή 1 Άνω Μελίσσια-Δουκ. Πλακεντίας

Ενώνει το κέντρο των Μελισσίων με το Μετρό.
Βασικά κινείται στη χάραξη του διαδημοτικού ποδηλατόδρομου που στα Βριλήσσια σχεδόν ολοκληρώθηκε, στα Μελίσσια όμως ακόμα δεν ψηφίστηκε, για τους γνωστούς αστείους λόγους.
Έχει ήπια κλίσης και περνάει από όμορφα σημεία (ρέμα Χαλανδρίου, πευκοδάσος Μελισσίων και Βριλησσίων. Kάντε κλικ εδώ για να δείτε πιο πολλές λεπτομέρειες.


Το ποδήλατο σαν καθημερινή μετακίνηση.

Το ποδήλατο κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Τα Σαββατοκύριακα είναι πλέον αρκετοί αυτοί που το χρησιμοποιούν για να αθληθούν μέσα στην πόλη ή έξω από αυτήν. Διάφορες ομάδες οργανώνουν ποδηλατοβόλτες που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Όλα αυτά είναι θετικά, ωστόσο λίγοι ακόμα, με εξαίρεση συγκεκριμένες πόλεις (Θεσσαλία, Κως) καί ίσως το κέντρο της Αθήνας το χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Οι συνηθισμένοι λόγοι που ακούω είναι δύο και οι δύο απόλυτα κατανοητοί: η έλλεψη αίσθησης ασφάλειας και οι μεγάλες ανηφόρες.
Γι'αυτό θα προσπαθήσω να προσθέσω χάρτες με διαδρομές που χρησιμοποιώ και προτείνω, με επίκεντρο τα βόρεια προάστεια όπου μένω.
Οι διαδρομές διαλέχτηκαν ώστε να είναι ασφαλείς, γρήγορες και ευχάριστες, Γι'αυτό καμία δεν περνάει από λεωφόρο, το μεγαλύτερο μέρος τους είναι σε ποδηλατόδρομους, πάρκα, πεζόδρομους και στενάκια. Επίσης ενώνουν κεντρικά σημεία, ώστε να ενδιαφέρουν κάποιο κόσμο, με το συντομότερο δυνατό τρόπο.
Χάρτες για διάφορες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν και στο
http://www.podilates.gr/?q=node/657

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Data centers που θερμαίνουν σπίτια


Είναι ίσως άγνωστο, αλλά το διαδίκτυο συμμετέχει και αυτό στις εκπομπές CO2. Tα τεράστια data centers, όπου αποθηκεύεται όλη η πληροφορία, έχουν τεράστιους υπολογιστές που δουλεύουν συνέχεια και χρειάζονται τεράστια κλιματιστικά για να διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή.
Ένα τέτοιο κέντρο θα κατασκευαστεί κάτω από τον καθεδρικό Uspenski του Ελσίνκι από την εταιρία Academica. Η ενέργεια που θα εκλύεται από το κέντρο αυτό θα χρησιμοποιείται για να θερμάνει 500 σπίτια στη γύρω περιοχή.
Πηγή www.treehugger.com

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Mη στολίσετε Χριστουγεννιάτικο δέντρο, φυτέψτε ένα.

Τώρα τα Χριστούγεννα, αντί να στολίσουμε ένα πλαστικό δέντρο ή ακόμα χειρότερα ένα πραγματικό αλλά νεκρό, είναι καλύτερο να στολίσουμε ένα πραγματικό, στη γλάστρα ή στον κήπο. Γιατί όπως αναφέρει και ο ΕΔΑΣΑ (εθελοντές δασοπυροσβέστες Αττικής) στο δελτίο τύπου του:

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δέντρα, κυρίως έλατα, κόβονται για να χρησιμοποιηθούν ως χριστουγεννιάτικα δέντρα και μετά την πάροδο των εορτών πετιούνται στους δρόμους. Αν και τα δέντρα αυτά προέρχονται από φυτώρια και δεν κόβονται από δάση, εν τούτοις δίνουν έναν αρνητικό συμβολισμό: «κόβω ένα δέντρο ζωντανό, το στολίζω για 20 ημέρες και μετά το πετάω».Σε μια χώρα που οι φωτιές έχουν κατακάψει τα δάση μας (Πάρνηθα,Πελοπόννησος, Εύβοια, Γράμμος, Ρόδος, Β.Α. Αττική και η λίστα συνεχίζεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια του Ελλαδικού χώρου) πρέπει να αλλάξουμε.Πρέπει να δώσουμε μια άλλη αξία στο περιβάλλον.Μπορούμε να κάνουμε κάτι αυτά τα Χριστούγεννα, για να δώσουμε έναδιαφορετικό μήνυμα.Φέτος ας αναζητήσουμε στα φυτώρια ζωντανά χριστουγεννιάτικα δέντρα, όχικατ’ ανάγκη έλατα, για να στολίσουμε. Όσοι κάτοικοι έχουμε μονοκατοικίες ήμένουμε σε πολυκατοικίες με κήπους ή ακάλυπτους, μπορούμε εκεί να ταφυτέψουμε και να τα στολίσουμε .Όσοι πάλι δεν έχουμε κήπο, μπορούμε μετά τις γιορτές να πάμε σε μιααναδάσωση που θα οργανωθεί με τα δικά μας δέντρα.Ας δείξουμε όλοι οι πολίτες την ευαίσθητη πλευρά μας σύμφωνα και με τοπνεύμα των Χριστουγέννων , ας παλέψουμε όλοι μαζί για το περιβάλλον, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, βοηθώντας τη φύση που τόσοαπλόχερα μας δίνει την ίδια τη ζωή .Φυτεύετε δέντρα στα μπαλκόνια, τους κήπους, τις αυλές.Βγάλτε φωτογραφίες και video και στείλτε τα παντού, ώστε να μεταδώσουμεένα θετικό μήνυμα για τη φύση. Ας δείξουμε ότι είμαστε ενεργοί πολίτες σε έναν ζωντανό πλανήτη.
Περισσότερα www.edasa.gr

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Blackle: το "πράσινο" Google, ή μήπως όχι?

Με τη συνεχιζόμενα αυξανόμενη ευαισθησία των πολιτών για το περιβάλλον, πολλοί ισχυρίζονται ότι παρέχουν "πράσινες" υπηρεσίες ενώ αυτό δεν συμβαίνει: υβριδικά SUV, "βιοκαύσιμα", αντιστάθμιση αεροπορικών ταξιδιών με φύτευση δέντρων για να μπορούμε να πάμε τριήμερο στο Ντουμπάι.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το Blackle: η "πράσινη" εναλλακτική του Google. Ίσως έχετε λάβει το γνωστό mail που λέει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκμεταλλευόμενο τη μαύρη οθόνη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το λευκό, παραδοσιακό Google. Εγώ προσωπικά το είχα λάβει και το είχα πιστέψει χωρίς να εξοικονομήσω ούτε ένα Watt. Γιατί όπως λέει και ο ηλεκτρονικός μηχανικός Χρήστος Βοσνίδης:

Οι TFT οθόνες καταναλώνουν ακριβώς την ίδια ενέργεια, οτιδήποτε και αν απεικονίζουν.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την απεικόνιση χρώματος βασίζεται στην ύπαρξη πολωμένου οπισθίου φωτισμού (backlight) και την χρήση χρωματιστών στοιχείων LCD, τα οποία βγαίνουν σε κόκκινο, πράσινο και μπλε.
Το backlight δουλεύει πάντα, η ποσότητα όμως του φωτός που διέρχεται από τα στοιχεία LCD ρυθμίζεται ανάλογα με την τάση που εφαρμόζεται πάνω σε αυτά. Η αυξομείωση της τάσης έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταβολή της γωνίας πόλωσης του στοιχείου, η οποία κινείται ανάμεσα στις ακραίες καταστάσεις της κάθετης πόλωσης (δεν περνάει φως) και της παράλληλης πόλωσης (περνάει το σύνολο της ακτινοβολίας).
Ακόμη και όταν η οθόνη δείχνει κάτι μαύρο, με προσεκτική παρατήρηση καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ακριβώς μαύρο, αλλά αρκετά σκούρο γκρι, και αυτό επειδή το φως του backlight είναι μεν πολωμένο, αλλά με μικρές αυξομειώσεις στη γωνία πόλωσης.
Τώρα για το blackle, πρόκειται για site ανεξάρτητο, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτόν τον urban legend προκειμένου να βγάλει χρήματα από τις διαφημίσεις που παρουσιάζει.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Eίναι η πυκνή δόμηση λύση για τη μείωση των εκπομπών του CO2? To Hong Kong δείχνει πως όχι

Μέσα στη συζήτηση που γίνεται σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει η μείωση των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι πρέπει να ζούμε σε πυκνοδομημένες πόλεις με ουρανοξύστες για να μειωθούν οι ανάγκες για μετακίνηση. Τη θεωρία αυτή αναπτύσσει και στο βιβλίο του Green Metropolis o David Owen.
Είναι βέβαια απολύτως αληθές ότι η δημιουργία "συμπαγών" πόλεων με πυκνοδομημένο κέντρο είναι βιώσιμη επιλογή, σε αντίθεση με την επέκταση των πόλεων και τη δημιουργία προαστείων, κάτι που βιώνουμε στην Αθήνα με την χωρίς νόημα επέκταση προς βορρά και ανατολή.
Η αλήθεια όμως είναι πάντα πιο σύνθετη. Ομάδα Νορβηγών επιστημόνων δείχνει ότι το Χονγκ Κονγκ, μία πόλη που υμνείται από πολλούς για την υψηλή της πυκνότητα και τις λίγες μετακινήσεις που παράγει, είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα στον κόσμο. Αιτία η πλήρης εξάρτηση της από το εισαγόμενο εμπόριο.