Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Υπόσκαφα σπίτια στην Ισπανία (μέρος 2)


Στο Guadix της Ανδαλουσίας βρίσκεται η μεγαλύτερη συνοικία υπόσκαφων σπιτιών στην Ευρώπη. Περισσότερα γι' αυτά εδώ.

Το Μadridejos βρίσκεται αρκετά βορειότερα, στην επαρχία Castilla-La Mancha κοντά στο Τολέδο. Εδώ τα υπόσκαφα σπίτια ήταν εξ' ολοκλήρου θαμένα στο έδαφος, δεν είχαν ούτε μία όψη που να βλέπει στο δρόμο. Το γιατί υπήρχε στο συγκεκριμένο χωριό να χτίζουν με αυτό τον τρόπο παραμένει άγνωστο, αφού κάτι ανάλογο δεν συναντάται στη γύρω περιοχή. Παλιότερα πάνω από το μισό χωριό ήταν χτισμένο έτσι. Πρίν ένα ζευγάρι παντρευτεί κάθε Σαββατοκύριακο το αφιέρωνε στο "σκάψιμο" του μελλοντικού του σπιτικού. Τα σπίτια ήταν πιο φτωχικά από το Guadix, και σήμερα ελάχιστα κατοικούν σε τέτοια σπίτια αφού υπήρχαν προβλήματα υγρασίας και απορροής των ομβρίων.

Το χωριό το επισκέφτηκα το 2005, αλλά ένα format του σκληρού κατέστρεψε όλο το φωτογραφικό υλικό . Βρήκα όμως στο δίκτυο δύο ηλεκτρονικά άλμπουμ με φωτογραφίες με υπόσκαφα σπίτια, από έναν τοπικό φωτογράφο. Ενδιαφέροντα αν και λίγο φλύαρα. Εδώ και εδώ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ποδηλάτες Vs Tυφλοί

Χρήσιμοι οι ποδηλατόδρομοι σίγουρα. Ωστόσο βλέποντας έναν από αυτούς να διασχίζει το διάδρομο τον τυφλών, απορεί κανείς με το πώς σχεδιάζονται και υλοποιούνται κάποιοι από αυτούς. (φώτο Κ. Καταβούτας)

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σπίτια από άχυρο στη blogοσφαιρα

Τα σπίτια από άχυρο είναι η νέα "τάση" στην οικολογική δόμηση και όχι άδικα. Κτίζονται γρήγορα και εύκολα, είναι φτηνά, προσφέρουν εξαιρετική μόνωση και μπορούν να συνδυαστούν με ξύλινο φορέα για να προσφέρουν αντοχή στο σεισμό.
Δύο λοιπόν blog που περιγράφουν την κατασκευή σπιτιών από άχυρο σε Ελλάδα και Ισπανία:

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Τοίχοι από άχυρο, ηλικίας 200 ετών.



Από το blog http://bioconstruccion.blogspot.com φωτογραφίες εσωτερικών τοίχων από άχυρο κριθαριού στη βόρεια Ισπανία. Το κτήριο είναι 200 ετών και η ανακαίνιση αποκάλυψε αυτό το παραδοσιακό σύστημα δόμησης. Σαν επίχρισμα είχε χρησιμοποιηθεί χώμα και αργότερα ασβέστης.