Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σπίτι από χώμα στη φυλή των Ναβάχο.


Το Design Build Bluff είναι ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών αρχιτεκτονικής. Σε αυτό οι φοιτητές εφαρμόζουν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σε σπίτια που κατασκευάζουν με χαμηλό κόστος για τη φυλή των Ναβάχο.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι ένα σπίτι που οι δύο του τοίχοι (σε νότο και δύση) είναι φτιαγμένοι με καλουπωτό χώμα (rammed earth). Δροσίζεται παθητικά και δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτου ηλεκτρισμού. Περισσότερα εδώ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ποδηλατώντας στα Μεσόγεια (και πίνοντας κρασί στα διαλείμματα).


Την Κυριακή έλαβα μέρος στον τρίτο ποδηλατικό γύρο των οινοποιείων της Αττικής. Συγχαρητήρια σε όσους τον οργάνωσαν (έχουν οργάνωσει και άλλους δύο στη Νεμέα). Ήταν όντως εξαιρετική εμπειρία: η διαδρομή, τα κρασιά, ο καιρός, το γουρουνόπουλο στο τέλος. Αυτό που δεν περίμενα να με ενθουσιάσει ήταν το ίδιο το Αττικό τοπίο. Η δική μας εκδοχή της suburbia, τα (συχνά αυθαίρετα) σκόρπια εξοχικά, διαδέχονται μεγάλα τμήματα γης με ελαιώνες, αμπέλια, δαση που παράγουν προιόντα και αντιστέκονται (μάλλον λόγω συγκυριών) στην αστική διάχυση. Για πόσο ακόμα? (φώτο Κ. Καταβούτας)