Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Σόμπες βιομάζας για οικιακή χρήση στην Τανζανία


Eνας σιδεράς Κisangani και μια σόμπα βιομάζας που αυτοί κατασκευάζουν


Για πολύ καιρό στην Τανζανία χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα σόμπες κάρβουνου, οι οποίες στις κακά αεριζόμενες καλύβες της Τανζανίας, δημιουργούσαν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου και προβλήματα υγείας. Σε πολλές ηλικιωμένες γυναίκες το άσπρο τμήμα των ματιών γινόταν κόκκινο, και κάποιες από αυτές είχαν κατηγορηθεί μέχρι και για μαγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας η μόλυνση εσωτερικών χώρων είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από την ελονοσία και τη φυματίωση για τις χώρες της Αφρικής και απειλεί εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά.
Τα οικονομικά προβλήματα αυτής της περιοχής αναγκάζουν τους κατοίκους να ψάχνουν έξυπνες και φτηνές λύσεις.
Ο Furaha Johnhaule αντικατέστησε την παλιά εστία της με μια καινούρια το 2007. Η παλιά αποτελούνταν από τρεις πέτρες που σχημάτιζαν ένα κύκλο όπου έμπαινε το κάρβουνο και ο καπνός έμενε μέσα στο δωμάτιο. Η νέα είναι μεταλλική . Μέσα σε 6 μήνες έπαψε να υποφέρει από το βήχα και τους πόνους στο στήθος και τα κόκκινα μάτια που την ταλαιπωρούσαν, ενώ ετοιμάζει το φαγητό σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Η Johnhaule ζει στη Njombe μια πόλη στο νότια υψίπεδα της Τανζανίας, και μαγειρεύει , όπως όλες οι γυναίκες σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο εκτός του σπιτιού. Αγόρασε τη νέα της σόμπα από κάποιους τοπικούς σιδεράδες , τους Kisangani.
Oι Kisangani δημιούργησαν ένα νέο τύπο σόμπας αντικαθιστώντας το κάρβουνο με πριονίδι, δημιουργείται πολύ λιγότερος καπνός. Οι σόμπες εξωτερικά είναι μεταλλικές και εσωτερικά επενδυμένες με πηλό. Πριονίδια ή άλλα γεωργικά υπολείμματα χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη. Αν και η χρήση της βιομάζας είναι τόσο παλιά όσο και η φωτιά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σόμπες είναι απλοϊκές.
Η Johnaule βρίσκει πριονίδια από έναν μαραγκό και ανανεώνει με αυτά τη σόμπα δύο φορές τη μέρα. Παράγει λιγότερο καπνό και μπορεί να βράσει το φαγητό, το νερό ή το τσάι της στο μισό χρόνο από τις παλιές. Πλέον οι σόμπες αυτές έχουν διαδοθεί στη γύρω περιοχή και έχουν πουληθεί 3.500 αφού οι Kisangani εξασφάλισαν μια δωρεά από μια βρετανική ΜΚΟ που ασχολείται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μια ομάδα κατοίκων οργανώνει εργαστήρια όπου οι νέοι μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και να κατασκευάζουν τις σόμπες. Η ομάδα ευαισθητοποιήθηκε για το περιβάλλον βλέποντας τις πλαγιές των γύρω λόφων να μένουν χωρίς δέντρα. Γνωρίζοντας την ποσότητα των δέντρων που πρέπει να κοπούν, σαν καύσιμη πρώτη ύλη για παράγωγή ενέργειας, για την παραγωγή των εργαλείων, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αναδασώσεων στους γυμνούς πλέον λόφους, με ενδημικά στην Τανζανία δέντρα.
Βορειότερα στην περιοχή Mwanza, κοντά στη λίμνη Βικτόρια εξελίσσεται ένα πρόγραμμα κατασκευής σπιτιών σε αγροτικές περιοχές, το Mwanza Rural Housing Project. Eκεί χρησιμοποιούν φωτιές από αγροτικά απόβλητα για να παράξουν τούβλα. Έτσι έχουν κατασκευάσει 100.000 σπίτια σε 70 χωριά που αλλιώς θα είχαν κατασκευαστεί από λάσπη. Επίσης οργανώνουν προγράμματα αναδάσωσης, ενημερώνουν τις γυναίκες πάνω σε θέματα σεξουαλικής υγιεινής και AIDS και εκπαιδεύουν τοπικούς παραγωγούς πώς να κατασκευάζουν και να πωλούν σόμπες. Σε μια περιοχή γνωστή για τους παράξενους σχηματισμούς γρανίτη, τα σπίτια από τούβλα που κατασκευάζει η MRHP είναι και αυτά μέρος του τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου