Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

"Το τσιμεντένιο μανιτάρι": Μια πρωτότυπη πρόταση για τα τσιμεντένια πολυβολεία της Αλβανίας



Η Αλβανία των 3.000.000 κατοίκων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, κατασκεύασε 750.000 τσιμεντένια πολυβολεία, για να προστατευτεί από υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς. Κατανάλωσε 3 φορές περισσότερο σκυρόδεμα από τη γραμμή Μαζινό.


Στο Αλβανικό τοπίο τα πολυβολεία κυριαρχούν

Η αλβανική κοινωνία από τότε άλλαξε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των πολυβολείων παραμένει εκεί. Κάποια από αυτά καταστράφηκαν, λίγα από αυτά βρήκαν μια αυτοσχέδια χρήση, αλλά η πλειοψηφία τους το χρησιμεύει μόνο σαν φόντο για φωτογραφίες.







Πολυβολεία που βρήκαν μία κάποια χρήση


Κατεστραμμένα πολυβολεία




Δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου του Μιλάνου (Gyler Mydyt και Elian Stefa)τα ονόματά τους), σε μία εργασία προτείνουν την μετατροπή τους σε οικοτουριστικά καταλύματα. Κίνητρο τους η διατήρηση της μνήμης, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού και η επανάχρηση κάποιων ήδη κτισμένων "υποδομών". Επιλέγουν 3 τυπολογίες (πεδινά, ορεινά και αστικά πολυβολεία) και προτείνουν τη μετατροπή τους κάποιων από αυτά σε καταλύματα, αστικά WC, περιπτερα πληροφοριών, καφέ κλπ. Οι εργασίες που προτείνουν απλές: καθαρισμός, προσθήκη πόρτας και παραθύρου και ενός κρεβατιού ή γραφείου.
Όλα αυτά ίσως να ακούγονται αφελή ίσως και πολυτέλεια για μια κοινωνία σαν την αλβανική που έχει άλλες προτεραιότητες, αλλά θέτουν το ερώτημα στη σωστή του βάση. Τι κάνουμε με τα κτίσματα που ήδη υπάρχουν, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και με βάση την ανάγκη για ανακύκλωση-επανάχρηση? Και στη χώρα μας έχουμε αρκετά κτίσματα που ρημάζουν και περιμένουν μια έξυπνη επανάχρηση (σταθμοί ΟΣΕ σε χωριά, πλίνθινα και πέτρινα σπίτια σε ημιεγκαταλελειμένα χωριά, "κελιά"-ξερολιθιές στα νησιά κλπ).

Πηγή www.inhabitat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου