Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Βιοκλιματικό σχολείο στα Ιμαλάια.

To Kαrgyak είναι ένα ορεινό χωριό στα βόρεια της Ινδίας,στην οροσειρά Zanskar, που είναι παρακλάδι των ευρύτερων Ιμαλαίων. Είναι ένας από τους κατοικημένους οικισμούς που βρίσκονται στο μεγαλύτερο υψόμετρο παγκοσμίως. Η πιο μακρινή κωμόπολη, το Padum, βρίσκεται 80 χλμ μακρία και 4 μέρες περπάτημα (δρόμος δεν υπάρχει). Το χειμώνα το Kyrgyak είναι 5 μήνες αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο και οι 200 κάτοικοι αναγκάζονται να στέλνουν σε μακρινά χωριά τα παιδιά τους, ακόμα και για τη βασική εκπαίδευση. Ελάχιστα από τα παιδιά επιστρέφουν πίσω, με αποτέλεσμα το μέλλον του χωριού αυτού να είναι αμφίβολο.
Το project αυτό ξεκίνησε σαν διπλωματική εργασία του Τσέχου μηχανικού του Jan Tilinger το 2003, ο οποίος είχε επισκευτεί το χωριό κάνοντας trekking. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια ομάδα, η οποία επισκέφτηκε πολλές φορές το χωριό μίλησε με τους κατοίκους, άκουσε τις ανάγκες τους και το 2007 άρχισε η κατασκευή. Στόχος τους η κατασκευή ενός σχολείου δυναμικότητας 80 μαθητών, για το χωριό και τη γύρω περιοχή, κτισμένο με φυσικά υλικά, ικανό να θερμανθεί από τον ήλιο ακόμα και τον σκληρό χειμώνα της περιοχής που η θερμοκρασία φτάνει τους -40.
Τα υλικά που χρησιμοποίησαν ήταν ξύλο, πέτρα, λάσπη, μαλλί από γιακ, άχυρο, άμμος και γυαλί. Ο νότιος προσανατολισμός, το προσαρτημένο θερμοκήπιο και οι τοίχοι Trombe επιτρέπουν τη θέρμανση το χειμώνα, λόγω και της μεγάλης ηλιοφάνειας της περιοχής. Οι εξωτερικοί τοίχοι φτιάχνονται απο 3 στρώσεις, εξωτερικά μια στρώση φέρουσας λαξευτής λιθοδομής, εσωτερικά πλιθιά αυξάνουν τη θερμική αδράνεια, πεπιεσμένο άχυρο στον πυρήνα για θερμομόνωση. Η στέγη είναι ξύλινα, όπως και τα κουφώματα, στη στέγη υπάρχουν κάποια φωτοβολταικά για την ηλεκτρική ενέργεια του σχολείου, ενώ μία θερμική καμινάδα βοηθάει στο φυσικό αερισμό.
'Ενα βιντεο με μια 3D παρουσίαση του σχολείου εδώ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου