Στις 4-5 Μαίου βρέθηκα στη Μασαλία για ένα συνέδριο σχετικό με τη δόμηση με χώμα. Εκεί, ως μέλος των Μηχανικών της Γης, έκανα μία συγκριτική παρουσίαση κάποιων εθνικών κανονισμών, σχετικών με το χώμα, που ισχύουν σε κάποιες χώρες του κόσμου.
Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαικού προγράμματος Terra Incognita. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να καταγράψει φορείς και πρόσωπα που ασχολούνται με την κατασκευή ή τις επεμβάσεις χωμάτινων κτηρίων στην Ευρώπη. Κάποιες σκέψεις-συμπεράσματα από εκεί:
Είναι αξιοσημείωτο, αλλά και ελπιδοφόρο πόσο πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για το χώμα πανευρωπαικά, δυσανάλογος με τον αριθμό των νέων κτηρίων που κατασκευάζονται.
Είναι επίσης ελπιδοφόρο, ότι αν και στην Ελλάδα όντως βρισκόμαστε πολύ πίσω τόσο σε επίπεδο συντήρησης των παραδοσιακών κτισμάτων και πόσο μάλλον σε νέα κτίσματα, θέματα που δεν έχουμε λύσει εδώ, αποτελούν ζητούμενο και πανευρωπαικά (θέσπιση προτύπων και κανονισμών, υποεκτίμηση της θερμικής συμπεριφοράς του χώματος, θεσμική κατοχύρωση της αυτοκατασκευής, αντισεισμική συμπεριφορά).
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στην Γερμανία ετοιμάζεται κανονισμός που θα περιγράφεται, αρκετά σε βάθος από ότι φάνηκε από την παρουσίαση, η συμπεριφορά και οι ιδιότητες των ωμόπλινθων, γίνεται έρευνα για το χώμα σαν δομικό υλικό, επαγγελματικές ενώσεις δημιουργούνται σε πολλές χώρες.
Σίγουρα ποτέ δεν θα φτάσουμε ποτέ να κατασκευάζουμε όλα τα σπίτια από χώμα. Από την άλλη χρειάζεται έρευνα και νέα πρότυπα, για να περιγραφούν οι ιδιότητες και τα όρια του σαν υλικού (κυρίως στο κομμάτι της σεισμικής συμπεριφοράς), ώστε να αποτελεί έναν οικολογικό, φτηνό και, γιατί όχι, διασκεδαστικό εναλλακτικό τρόπο δόμησης, τουλάχιστον για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις κτηρίων. Για να δείτε την παρουσίαση εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου