Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Superadobe.Χτίζοντας με χώμα σε μια σεισμογενή περιοχή.



O Ιρανός αρχιτέκτονας Νader Khalili τη δεκαετία του '70 δημιούργησε την τεχνική δόμησης superadobe, μία εξελιγμένη εκδοχή της παραδοσιακής δόμησης με adobe, τα γνωστά μας πλιθιά. To 1984 η ΝASA έδειξε ενδιαφέρον για το superadobe για πιθανούς μελλοντικούς σταθμούς στον Άρη και τη Σελήνη.
Αργότερα δημιούργησε την μη κερδοσκοπική οργάνωση CalEarth με σκοπό τη διάδοση του superadobe. H ιδέα του είναι απλή: χώμα μπαίνει σε σακιά τα οποία τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο σχηματίζοντας την τοιχοποιία. Σαν πρόσθετο χρησιμοποιείται τσιμέντο, ενώ για να αυξηθεί η συνοχή μεταξύ των στρώσεων με τα σακιά τοποθετείται συρματόπλεγμα.
Η πολιτεία της Καλιφόρνια, με τη μεγάλη σεισμικότητα, έχει πιστοποιήσει το σύστημα αυτό ως ασφαλές απέναντι στους σεισμούς. Ωστόσο η διάδοση του ακόμα είναι μικρή. Μάλλον οι δυτικές κοινωνίες είναι διστακτικές απέναντι σε ό,τι δεν έχει σκυρόδεμα και ατσάλι.

Περισσότερο στο www.calearth.org





Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Και αυτοί παράγουν το CO2. Πώς να το μειώσουμε?

To τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΕ, έχει εκδώσει έναν οδηγό για το πώς να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά την αγορά και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει ενδιαφέρον. Κρατώ το συμπέρασμα ότι ο πιο "πράσινος" υπολογιστής είναι αυτός που ήδη έχουμε.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ποδηλατώντας με ασφάλεια

Αμερικάνικη έρευνα μελέτησε ατυχήματα τη δεκαετία του 2000, ομαδοποιώντας τα ανά κατηγορία τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον για να μας υπενθυμίζουν τα είδη των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε ποδηλατώντας, χωρίς ποδηλατόδρουμους, και σε εμπλοκή με την οδική κυκλοφορία. Έχουμε και λέμε λοιπόν: (όλη η μελέτη στο http://www.coloradoan.com/assets/pdf/G2145791111.PDF)

Συγκρούσεις σε κάθετες διασταυρώσεις 60%



Κίνηση αντίθετα σε μονόδρομο 8%



Προσπεράσεις σε διασταύρωση 13%



Σε διασταύρωση με κίνηση σε αντίθετη κατεύθυνση 9%

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κlara Zenit. Mια βιοκλιματική αστική ανάπλαση.





H δεκαετία του ’50 και του ’60 το κέντρο της Στοκχόλμης γέμισε με τεράστια κτήρια γραφείων, κακέκτυπα του Μοντερνισμού, υποβαθμίζοντας το κέντρο, το οποίο άδειαζε μετά τις 6 το απόγευμα.
Το Klara Zenit ήταν ένα από αυτά: τεραστίων διαστάσεων, με υπερβολικά μεγάλο φέροντα οργανισμό, ελάχιστα ανοίγματα είχε σαν σκοπό να αντέχει πυρηνική επίθεση και στέγαζε υπολογιστές ζωτικής σημασίας των ταχυδρομείων της Σουηδίας. Γρήγορα φάνηκε ότι ήταν ένα άχρηστο και ακριβό έργο. Το 2003 το κτήριο αυτό ανακατασκευάστηκε από το γραφείο Equator Europe, στα πλαίσια της προσπάθειας του Δήμου της Στοκχόλμης να αναγεννήσει το κέντρο της πόλης.
O στόχος ήταν να στεγάσει διάφορες χρήσεις (γκαράζ στο υπόγειο, καταστήματα στο ισόγειο, γραφεία στους ορόφους και 100 νέες κατοικίες) και να αναβαθμιστεί αισθητικά. Στην πρόσοψη προστέθηκαν υαλοστάσια για να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ηλιακή ενέργεια, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλοι φωταγωγοί για να διεισδύει το φώς σε όλο το κτήριο. Οι νέες κατοικίες φτιάχτηκαν στο δώμα, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα, με αρκετούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ διατάχτηκαν με βάση μια ευθεία διαγώνια σε σχέση με το δρόμο με σκοπό να εκμεταλλευτούν καλύτερα τη θέα προς την πόλη.
Το έργο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης, ενισχύοντας την κατοικία, με «βιοκλιματική» λογική και έμφαση στους δημόσιους χώρους.

Πηγή: Architecture Week
www.equator-europe.com





Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Χημική τουαλέτα που παράγει κόμποστ


κόμποστ από ανθρώπινα περιττώματα! Φαίνεται αηδιαστικό, αλλά φαίνεται ότι δουλεύει. Πρόσφατα πιστοποιήθηκε και από το δήμο του Όστιν στο Τέξας