Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Κlara Zenit. Mια βιοκλιματική αστική ανάπλαση.





H δεκαετία του ’50 και του ’60 το κέντρο της Στοκχόλμης γέμισε με τεράστια κτήρια γραφείων, κακέκτυπα του Μοντερνισμού, υποβαθμίζοντας το κέντρο, το οποίο άδειαζε μετά τις 6 το απόγευμα.
Το Klara Zenit ήταν ένα από αυτά: τεραστίων διαστάσεων, με υπερβολικά μεγάλο φέροντα οργανισμό, ελάχιστα ανοίγματα είχε σαν σκοπό να αντέχει πυρηνική επίθεση και στέγαζε υπολογιστές ζωτικής σημασίας των ταχυδρομείων της Σουηδίας. Γρήγορα φάνηκε ότι ήταν ένα άχρηστο και ακριβό έργο. Το 2003 το κτήριο αυτό ανακατασκευάστηκε από το γραφείο Equator Europe, στα πλαίσια της προσπάθειας του Δήμου της Στοκχόλμης να αναγεννήσει το κέντρο της πόλης.
O στόχος ήταν να στεγάσει διάφορες χρήσεις (γκαράζ στο υπόγειο, καταστήματα στο ισόγειο, γραφεία στους ορόφους και 100 νέες κατοικίες) και να αναβαθμιστεί αισθητικά. Στην πρόσοψη προστέθηκαν υαλοστάσια για να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ηλιακή ενέργεια, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλοι φωταγωγοί για να διεισδύει το φώς σε όλο το κτήριο. Οι νέες κατοικίες φτιάχτηκαν στο δώμα, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα, με αρκετούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ διατάχτηκαν με βάση μια ευθεία διαγώνια σε σχέση με το δρόμο με σκοπό να εκμεταλλευτούν καλύτερα τη θέα προς την πόλη.
Το έργο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης, ενισχύοντας την κατοικία, με «βιοκλιματική» λογική και έμφαση στους δημόσιους χώρους.

Πηγή: Architecture Week
www.equator-europe.com





1 σχόλιο:

  1. Έχω επισκεφτεί ένα από τα κτήρια αυτά, στο Kungsholmen της Στοκχόλμης. Χτισμένο γυρω στο 1965, έδινε δυνατότητες sci-fi για την εποχή: μέσα από σωλήνες, το άνοιγμα των οποίων βρισκόταν στην κουζίνα κάθε διαμερίσματος, μπορούσε κάποιος να διοχετεύσει τα σκουπίδια του εύκολα και γρήγορα σε κεντρικούς συλλέκτες απορριμάτων. Επίσης, ο προσανατολισμός και η διάταξη των παραθύρων-περσίδων εξασφάλιζε το μέγιστο ηλιακό φως στα καθιστικά δωμάτια, πράγμα επαναστατικό για την κατοικία σε αυτή την όχι και τόσο ηλιόλουστη χώρα.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι Σουηδοί πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες, εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες και τις ανέσεις των νέων αυτών κατασκευών, είχαν φτάσει να προτείνουν την ισοπέδωση ακόμα και της παλιάς πόλης, του Gamla Stan, σχέδιο που ευτυχώς δεν προχώρησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή