Στο ιστολόγιο αυτό καταγράφω ειδήσεις, φωτογραφίες και σκέψεις που έχουν σχέση με την οικολογική δόμηση, με έμφαση στον πηλό, το περιβάλλον, την πεζοπορία και το ποδήλατο. Οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από εμένα αναφέρονται στο τέλος κάθε σχετικής ανάρτησης. Επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους, με αναφορά του ονόματος μου, εκτός αν πρόκειται για βιβλία ή ιστοσελίδες με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, οπότε απαιτείται η συναίνεση μου.
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
"Πράσινα" δώρα
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
Διαδρομή 1 Άνω Μελίσσια-Δουκ. Πλακεντίας
Βασικά κινείται στη χάραξη του διαδημοτικού ποδηλατόδρομου που στα Βριλήσσια σχεδόν ολοκληρώθηκε, στα Μελίσσια όμως ακόμα δεν ψηφίστηκε, για τους γνωστούς αστείους λόγους.
Έχει ήπια κλίσης και περνάει από όμορφα σημεία (ρέμα Χαλανδρίου, πευκοδάσος Μελισσίων και Βριλησσίων. Kάντε κλικ εδώ για να δείτε πιο πολλές λεπτομέρειες.
Το ποδήλατο σαν καθημερινή μετακίνηση.
Γι'αυτό θα προσπαθήσω να προσθέσω χάρτες με διαδρομές που χρησιμοποιώ και προτείνω, με επίκεντρο τα βόρεια προάστεια όπου μένω.
Οι διαδρομές διαλέχτηκαν ώστε να είναι ασφαλείς, γρήγορες και ευχάριστες, Γι'αυτό καμία δεν περνάει από λεωφόρο, το μεγαλύτερο μέρος τους είναι σε ποδηλατόδρομους, πάρκα, πεζόδρομους και στενάκια. Επίσης ενώνουν κεντρικά σημεία, ώστε να ενδιαφέρουν κάποιο κόσμο, με το συντομότερο δυνατό τρόπο.
Χάρτες για διάφορες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν και στο
http://www.podilates.gr/?q=node/657
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009
Data centers που θερμαίνουν σπίτια
Είναι ίσως άγνωστο, αλλά το διαδίκτυο συμμετέχει και αυτό στις εκπομπές CO2. Tα τεράστια data centers, όπου αποθηκεύεται όλη η πληροφορία, έχουν τεράστιους υπολογιστές που δουλεύουν συνέχεια και χρειάζονται τεράστια κλιματιστικά για να διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή.
Ένα τέτοιο κέντρο θα κατασκευαστεί κάτω από τον καθεδρικό Uspenski του Ελσίνκι από την εταιρία Academica. Η ενέργεια που θα εκλύεται από το κέντρο αυτό θα χρησιμοποιείται για να θερμάνει 500 σπίτια στη γύρω περιοχή.
Πηγή www.treehugger.com
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
Mη στολίσετε Χριστουγεννιάτικο δέντρο, φυτέψτε ένα.
Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δέντρα, κυρίως έλατα, κόβονται για να χρησιμοποιηθούν ως χριστουγεννιάτικα δέντρα και μετά την πάροδο των εορτών πετιούνται στους δρόμους. Αν και τα δέντρα αυτά προέρχονται από φυτώρια και δεν κόβονται από δάση, εν τούτοις δίνουν έναν αρνητικό συμβολισμό: «κόβω ένα δέντρο ζωντανό, το στολίζω για 20 ημέρες και μετά το πετάω».Σε μια χώρα που οι φωτιές έχουν κατακάψει τα δάση μας (Πάρνηθα,Πελοπόννησος, Εύβοια, Γράμμος, Ρόδος, Β.Α. Αττική και η λίστα συνεχίζεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια του Ελλαδικού χώρου) πρέπει να αλλάξουμε.Πρέπει να δώσουμε μια άλλη αξία στο περιβάλλον.Μπορούμε να κάνουμε κάτι αυτά τα Χριστούγεννα, για να δώσουμε έναδιαφορετικό μήνυμα.Φέτος ας αναζητήσουμε στα φυτώρια ζωντανά χριστουγεννιάτικα δέντρα, όχικατ’ ανάγκη έλατα, για να στολίσουμε. Όσοι κάτοικοι έχουμε μονοκατοικίες ήμένουμε σε πολυκατοικίες με κήπους ή ακάλυπτους, μπορούμε εκεί να ταφυτέψουμε και να τα στολίσουμε .Όσοι πάλι δεν έχουμε κήπο, μπορούμε μετά τις γιορτές να πάμε σε μιααναδάσωση που θα οργανωθεί με τα δικά μας δέντρα.Ας δείξουμε όλοι οι πολίτες την ευαίσθητη πλευρά μας σύμφωνα και με τοπνεύμα των Χριστουγέννων , ας παλέψουμε όλοι μαζί για το περιβάλλον, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, βοηθώντας τη φύση που τόσοαπλόχερα μας δίνει την ίδια τη ζωή .Φυτεύετε δέντρα στα μπαλκόνια, τους κήπους, τις αυλές.Βγάλτε φωτογραφίες και video και στείλτε τα παντού, ώστε να μεταδώσουμεένα θετικό μήνυμα για τη φύση. Ας δείξουμε ότι είμαστε ενεργοί πολίτες σε έναν ζωντανό πλανήτη.
Περισσότερα www.edasa.gr
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
Blackle: το "πράσινο" Google, ή μήπως όχι?
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το Blackle: η "πράσινη" εναλλακτική του Google. Ίσως έχετε λάβει το γνωστό mail που λέει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκμεταλλευόμενο τη μαύρη οθόνη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το λευκό, παραδοσιακό Google. Εγώ προσωπικά το είχα λάβει και το είχα πιστέψει χωρίς να εξοικονομήσω ούτε ένα Watt. Γιατί όπως λέει και ο ηλεκτρονικός μηχανικός Χρήστος Βοσνίδης:
Οι TFT οθόνες καταναλώνουν ακριβώς την ίδια ενέργεια, οτιδήποτε και αν απεικονίζουν.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την απεικόνιση χρώματος βασίζεται στην ύπαρξη πολωμένου οπισθίου φωτισμού (backlight) και την χρήση χρωματιστών στοιχείων LCD, τα οποία βγαίνουν σε κόκκινο, πράσινο και μπλε.
Το backlight δουλεύει πάντα, η ποσότητα όμως του φωτός που διέρχεται από τα στοιχεία LCD ρυθμίζεται ανάλογα με την τάση που εφαρμόζεται πάνω σε αυτά. Η αυξομείωση της τάσης έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταβολή της γωνίας πόλωσης του στοιχείου, η οποία κινείται ανάμεσα στις ακραίες καταστάσεις της κάθετης πόλωσης (δεν περνάει φως) και της παράλληλης πόλωσης (περνάει το σύνολο της ακτινοβολίας).
Ακόμη και όταν η οθόνη δείχνει κάτι μαύρο, με προσεκτική παρατήρηση καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ακριβώς μαύρο, αλλά αρκετά σκούρο γκρι, και αυτό επειδή το φως του backlight είναι μεν πολωμένο, αλλά με μικρές αυξομειώσεις στη γωνία πόλωσης.
Τώρα για το blackle, πρόκειται για site ανεξάρτητο, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτόν τον urban legend προκειμένου να βγάλει χρήματα από τις διαφημίσεις που παρουσιάζει.
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
Eίναι η πυκνή δόμηση λύση για τη μείωση των εκπομπών του CO2? To Hong Kong δείχνει πως όχι
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Superadobe.Χτίζοντας με χώμα σε μια σεισμογενή περιοχή.
O Ιρανός αρχιτέκτονας Νader Khalili τη δεκαετία του '70 δημιούργησε την τεχνική δόμησης superadobe, μία εξελιγμένη εκδοχή της παραδοσιακής δόμησης με adobe, τα γνωστά μας πλιθιά. To 1984 η ΝASA έδειξε ενδιαφέρον για το superadobe για πιθανούς μελλοντικούς σταθμούς στον Άρη και τη Σελήνη.
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Και αυτοί παράγουν το CO2. Πώς να το μειώσουμε?
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Ποδηλατώντας με ασφάλεια
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
Ποδήλατα στον ΗΣΑΠ όλες τις ώρες (δοκιμαστικά για ένα μήνα)
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Κlara Zenit. Mια βιοκλιματική αστική ανάπλαση.
H δεκαετία του ’50 και του ’60 το κέντρο της Στοκχόλμης γέμισε με τεράστια κτήρια γραφείων, κακέκτυπα του Μοντερνισμού, υποβαθμίζοντας το κέντρο, το οποίο άδειαζε μετά τις 6 το απόγευμα.
Το Klara Zenit ήταν ένα από αυτά: τεραστίων διαστάσεων, με υπερβολικά μεγάλο φέροντα οργανισμό, ελάχιστα ανοίγματα είχε σαν σκοπό να αντέχει πυρηνική επίθεση και στέγαζε υπολογιστές ζωτικής σημασίας των ταχυδρομείων της Σουηδίας. Γρήγορα φάνηκε ότι ήταν ένα άχρηστο και ακριβό έργο. Το 2003 το κτήριο αυτό ανακατασκευάστηκε από το γραφείο Equator Europe, στα πλαίσια της προσπάθειας του Δήμου της Στοκχόλμης να αναγεννήσει το κέντρο της πόλης.
O στόχος ήταν να στεγάσει διάφορες χρήσεις (γκαράζ στο υπόγειο, καταστήματα στο ισόγειο, γραφεία στους ορόφους και 100 νέες κατοικίες) και να αναβαθμιστεί αισθητικά. Στην πρόσοψη προστέθηκαν υαλοστάσια για να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ηλιακή ενέργεια, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλοι φωταγωγοί για να διεισδύει το φώς σε όλο το κτήριο. Οι νέες κατοικίες φτιάχτηκαν στο δώμα, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα, με αρκετούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ διατάχτηκαν με βάση μια ευθεία διαγώνια σε σχέση με το δρόμο με σκοπό να εκμεταλλευτούν καλύτερα τη θέα προς την πόλη.
Το έργο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης, ενισχύοντας την κατοικία, με «βιοκλιματική» λογική και έμφαση στους δημόσιους χώρους.
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
Χημική τουαλέτα που παράγει κόμποστ
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
"Το τσιμεντένιο μανιτάρι": Μια πρωτότυπη πρόταση για τα τσιμεντένια πολυβολεία της Αλβανίας
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Le Manable. Eνα σπίτι από "σκουπίδια"
Στην Argentan της Νορμανδίας, στη Γαλλία, το 2007 πραγματοποιήθηκε ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό-κοινωνικό πείραμα. Για τρεις μήνες μια ομάδα αρχιτεκτόνων, φιλοσόφων σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα κατασκεύασαν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, επαναχρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα που αλλιώς θα πήγαιναν στα σκουπίδια.
Το κτήριο ονομάστηκε “Le Manable” που σημαίνει το κατοικείν στα νορμανδικά. Αυτοί που το οραματίστηκαν θέλησαν να δημιουργήσουν, στην πόλη αυτή των 20000 κατοίκων και του 20% ανεργίας, ένα χώρο όπου κανείς θα μπορεί να μαγειρέψει, να πιεί ένα καφέ, να μπει στο ιντερνέτ, όλα αυτά δωρεάν, καθώς και ένα χώρο για δωρεάν συναυλίες το καλοκαίρι και όπου τα παιδιά θα διδάσκονται φιλοσοφία και κηπουρική. Η ομάδα, που αποτελούνταν από την τοπική κοινωνία, μάζεψε ξύλα, έπιπλα, κοντέινερς, τούβλα, γυαλιά από όλη την γύρω περιοχή και για τρεις μήνες δούλεψε δημιουργώντας έναν φιλόξενο χώρο για όλη την κοινότητα.
http://www.constructlab.net/fichiers/_cat0141_88958_le-manable.pdf
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009
Ποδήλατο που χωράει σε βαλίτσα!
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009
Mήπως τώρα?
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009
Κalundborg: ενα διαφορετικό βιομηχανικό πάρκο
Στόχος της βιομηχανικής οικολογίας είναι να αντιμετωπίσει τη βιομηχανία, όχι σαν ένα ανοιχτό σύστημα που εισάγει ενέργεια και πρώτες ύλες και εξάγει προιόντα και απόβλητα, αλλά σαν ένα κλειστό σύστημα, όπου τα απόβλητα μιας βιομηχανίας χρησιμοποιούνται σαν πρώτες ύλες κάποιας άλλης. Σε μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια παραλληλίζει τη βιομηχανία με το οικοσύστημα και προσπαθεί να εφαρμόσει τους νόμους της φύσης στη βιομηχανία.
Στο παράδειγμα του Kalunborg συμμετέχουν ο τοπικός δήμος, έξι βιομηχανίες και μία εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα, όσο το δυνατό, κλειστό σύστημα, ότι εξάγεται από κάθε βιομηχανία (ενέργεια, απόβλητα κλπ.) θα χρησιμοποιείται από κάποια άλλη. Μεταξύ των βιομηχανιών είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ενέργειας της χώρας, βιομηχανία κατασκευής γυψοσανίδων, μία φαρμακοβιομηχανία, διυλιστήρια κλπ.
Πώς εφαρμόζεται η έννοια του κλειστού συστήματος
Η ενέργεια που αποβάλλεται από το σταθμό ενέργειας χρησιμοποιείται με τη μορφή ατμού για τις υπόλοιπες βιομηχανίες και για τη θέρμανση της πόλης.
Το νερό που αποβάλλεται από τις βιομηχανίες, αφού επεξεργαστεί σε κάποιο βαθμό, χρησιμοποιείται από το σταθμό ενέργειας.
Το θείο που αποβάλλεται κατά την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιείται στην παρασκευή γυψοσανίδων.
Το 80% των απορριμμάτων της βιομηχανίας και της διπλανής πόλης ανακυκλώνονται και το υπόλοιπο 20% καίγεται παράγοντας ενέργεια και θερμαίνοντας το 1/3 των νοικοκυριών.
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009
Like a rolling stone. Bιοκλιματικά "τροχόσπιτα"
To πρωτότυπο που παρουσίασε, επηρεασμένο από την παράδοση της αέναης μετακίνησης των τσιγγάνων, το σλοβακικό γραφείο Nice Architects, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Πρώτον είναι ενεργειακά αυτόνομο. Κάποια από αυτά κινούνται με μικρές ανεμογεννήτριες, κάποια με φωτοβολταικά. Έχουν σύστημα ανακύκλωσης των «γκρίζων» νερών. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από ξύλο, ενώ το κέλυφος από αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, εξασφαλίζοντας έτσι μόνωση από ακτινοβολία.
Επιπλέον όμως οι «κατοικίες» αυτές μπορούν να σχηματίσουν ενεργειακές και κοινωνικές «κοινότητες». Έτσι όταν δεν υπάρχουν αέρας ή ήλιος, εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει ενέργεια για όλη την κοινότητα.
Κάθε μονάδα έχει εμβαδό 25 μ^2 και μπορεί να στεγάσει 2 άτομα. Το καλοκαίρι η μονάδα ανοίγει δημιουργώντας 2 κομμάτια: έτσι ο χώρος που χρησιμοποιείται για τραπεζαρία το χειμώνα μετατρέπεται σε γραφείο και βεράντα.
Περισσότερα: http://nicearchitects.sk/
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σχεδιάζοντας μια βιώσιμη συνοικία: Vauban στη Γερμανία.
Υπάρχουν κάποιες χώρες που προσπαθούν στην πράξη να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ΙΧ, όπου σχεδιάζουν νέες συνοικίες με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και προτεραιότητα στις δημόσιες μεταφορές, και όπου όταν απελευθερώνεται κάποιος χώρος δεν ζητούν όλοι να γίνει «πράσινο» γιατί πολύ απλά έχουν εδώ και δεκαετίες αρκετά πάρκα και δάση δίπλα στα σπίτια τους. Ας δούμε λοιπόν πως το καταφέρνουν αυτό ελπίζοντας να το δούμε σύντομα και στα μέρη μας.
Το 1991 το στρατόπεδο του Vauban, 3 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Freiburg στη Γερμανία, εκκενώθηκε από το Γαλλικό Στρατό που στάθμευε εκεί μετά τον πόλεμο. Από το 1993 ξεκίνησε ο σχεδιασμός μιας νέας συνοικίας για 5000 κατοίκους και 500 εργαζόμενους. Η αρχή τους ήταν το «Μαθαίνουμε σχεδιάζοντας» (learning while planning) μια διαδικασία ανοικτή και χωρίς προαπαιτούμενα με βασικές αρχές την ευελιξία και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Από την αρχή η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και το σχεδιασμό ήταν αποφασιστική και κατέληξε σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο: μία πόλη φιλική στον πεζό και τον ποδηλάτη, μία πόλη όπου το ΙΧ είναι πολυτέλεια, μία πόλη από το μέλλον.
Δημιουργήθηκε το Forum Vauban, μια ένωση των κατοίκων με τη μορφή Μη Κυβερνητικής οργάνωσης. Σκοπός της δεν ήταν μόνο να συντονίζει, αλλά και να προτείνει λύσεις σε θέματα πολιτικής και σχεδιασμού και ο ρόλος της ήταν ισάξιος με αυτούς του δήμου και των μελετητών.
Οι βασικές στόχοι κατά το σχεδιασμό ήταν:
- Οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των σπιτιών και της εργασίας ή των κοινοχρηστών χώρων για να βοηθούν τις μετακινήσεις με τα πόδια ή το ποδήλατο. H Vauban διαθέτει 600 θέσεις εργασίας έτσι ώστε οι κάτοικοι της να μην αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.
- Η χαμηλή δόμηση. Δόθηκαν κίνητρα για να χτιστούν κατοικίες μικρής κλίμακας, είτε από τους κατοίκους, είτε από μικρές κατασκευαστικές. Αποκλείστηκαν όμως οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, όπως όμως και οι μονοκατοικίες γιατί θεωρήθηκαν μη «βιώσιμες».
- Η προστασία του περιβάλλοντος. Προστατεύτηκαν το ήδη υπάρχοντα δέντρα, κατασκευάστηκε σύστημα συμπαραγωγής θέρμανσης σε κλίμακα συνοικίας, δόθηκαν κίνητρα για τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Όλα τα σπίτια κατασκευάστηκαν με χαμηλά ενεργητικά πρότυπα, 42 με τα πρότυπα για τα βιοκλιματικά ή «παθητικά» σπίτια και 10 σπίτια παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που κατανάλωναν.
- Δόθηκαν αντικίνητρα για τη χρήση Ι.Χ. Οι δρόμοι όπου μπορούν να κυκλοφορήσουν είναι λίγοι, ενώ η στάθμευση επιτρέπεται μόνο σε 3 σημεία στα όρια της συνοικίας. Μάλιστα στην κατασκευή των πάρκινγκ δεν συμμετείχαν όσα νοικοκυριά δεν διέθεταν ΙΧ. Με λίγα λόγια το αυτοκίνητο αντιμετωπίστηκε όχι σαν είδος πρώτης ανάγκης, αλλά σαν είδος πολυτέλειας.
- Εξυπηρέτηση από δημόσια συγκοινωνία. Ήδη η περιοχή συνδέται με το δίκτυο του ελαφριού μετρό και σύντομα θα συνδεθεί και με τον υπεραστικό σιδηρόδρομο.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 2006, απ’ ότι φαίνεται με επιτυχία. Τα μισά σχεδόν νοικοκυριά δεν διαθέτουν ΙΧ. Αν και παρατηρηθήκαν προβλήματα και δεν στάθηκε δυνατό να απομακρυνθεί το ΙΧ από όλους τους δρόμους, το σχέδιο συγκοινωνιών φαίνεται να λειτουργεί. Κάποιοι είπαν ότι το έργο είναι ελιτίστικο, απευθύνεται σε μεσοαστικές οικογένειες που έχουν το περιθώριο να πληρώσουν κάτι παραπάνω για λίγη περισσότερη «οικολογία» στην καθημερινή τους ζωή. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα case-study, ένα παράδειγμα που αν πετύχει μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να βοηθήσει στο να γενικευτούν παρόμοιες παρεμβάσεις.
Πηγή: www.vauban.de
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009
Ούτε πάλι
Και η δεύτερη απόπειρα να εγκρίνει το Δημ. Συμβούλιο Μελισσίων τη μελέτη για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου που θα περνάει και από τα Μελίσσια απέτυχε, θύμα
- των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων
- του γελοίου θεσμικού πλαισίου που διέπει τους δήμους και επιτρέπει σε δημάρχους που έχουν χάσει τη δεδηλωμένη να συνεχίζουν να διοικούν αν και βρισκόμενοι σε ομηρία
- των στερεότυπων της νεοελληνικής κοινωνίας, που στα λόγια ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά όταν ακούσει για ποδηλατόδρομους, ανεμογεννήτριες, λεωφορειολωρίδες, ελεγχόμενη στάθμευση στην περιοχή της, τα απορρίπτει γιατί "δεν είναι πλήρεις οι μελέτες".
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
Η προτεινόμενη χάραξη για τον ποδηλατόδρομο
10 λόγοι για να θέλω τον ποδηλατόδρομο στα Μελίσσια
1.Γιατί το ποδήλατο (μαζί με το περπάτημα) είναι η πιο οικολογική μορφή μετακίνησης.
2. Γιατί σε μια περιοχή σαν τα Μελίσσια, λόγω χαμήλης πυκνότητας πληθυσμού, δεν είναι τόσο εύκολο να απαιτήσεις Μετρό και πυκνά δρομολόγια από λεωφορεία. Οπότε το ποδήλατο είναι ο μόνος τρόπος για να απεξαρτηθείς από το ΙΧ.
3. Γιατί η προτεινόμενη μελέτη έχει συνταχθεί από μηχανικούς που παλεύουν χρόνια για το ποδήλατο και είναι, κατά τη γνώμη μου, αρκετά καλά μελετημένη.
4. Γιατί η διαδρομή περνάει από περιοχές ήπιας κλίσης, χαμηλής κυκλοφορίας και ενώνει κομβικά σημεία της πόλης (γήπεδο, κολυμβητήριο, δασάκι, κλειστό γυμναστήριο).
5. Γιατί εγώ ο ίδιος αυτή τη διαδρομή ακολουθώ για να πάω από Βριλήσσια για Κηφισιά, άρα μάλλον δεν είναι άσχημα σχεδιασμένη.
6. Γιατί δεν την παλεύω να μου κορνάρουν οι κακομαθημένοι οδηγοί. Καμιά μέρα θα σηκώσω το πέταλο και θα γίνει ζημιά.
7. Γιατί ο κολλητός μου θρυμμάτισε το χέρι του, τρακάροντας με ένα ΙΧ σε έναν ήσυχο κατά τα άλλα δρόμο του Φαλήρου. Άρα και στα προάστια δεν είναι πολυτέλεια οι ποδηλατόδρομοι.
8. Γιατί προτιμώ τα λεφτά από τον προϋπολογισμό να μην πάνε για κόμβους στον Υμηττό, «αποσύρσεις» κλιματιστικών, «αποσύρσεις» Vitara για να πάρεις SUV, και σε άλλα «πράσινα» μέτρα. Ας πάνε στον ποδηλατόδρομο και ας τον χρησιμοποιήσουν λίγοι.
9. Γιατί πρόκειται για έναν μεγάλο άξονα ποδηλατοδρόμων και όχι ένα αποσπασματικό μέτρο.
10. Γιατί όταν ξεκίνησα το ποδήλατο μου λέγανε ότι η Αθήνα δεν είναι για ποδήλατα. Τώρα μας λένε υπομονή να λυθεί πρώτα το κυκλοφοριακό. Λυπάμαι αλλά ο χρόνος σας τελείωσε, θέλουμε μία βιώσιμη πόλη.
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Όχι στον ποδηλατόδρομο στα Μελίσσια απο το Δημοτικό Συμβούλιο
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Κουριτίμπα (μέρος 1)
Κουριτίμπα (μέρος 2)
Σύστημα συγκοινωνιών
Η Κουριτίμπα έγινε παγκόσμια γνωστή για το πρωτοποριακό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της. Και μάλιστα βασισμένο στα λεωφορεία που στην Ευρώπη είναι στη χειρότερη ταυτισμένα με την ταλαιπωρία, στην καλύτερη προορίζονται για μικρές διαδρομές. Εκεί λοιπόν συνειδητοποίησαν ότι με ένα ποσό πολλές φορές μικρότερο (100 φορές σε σχέση με το μετρό και 20 σε σχέση με το τραμ) μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα δίκτυο συγκοινωνιών αρκετά αποδοτικό. Εκμεταλλευόμενοι και τα χαμηλά ημερομίσθια που μειώνουν το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός συστήματος που απαιτεί πολλούς εργαζόμενους όπως τα λεωφορεία, σε σχέση με το αυτοματοποιημένο μετρό, δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό και πολύ αποδοτικό σύστημα.
Κεντρική ιδέα του συστήματος οι 5 μεγάλοι οδικοί άξονες. Σε αυτούς κινούνται το biarticulados, διαρθρωτά λεωφορεία ικανά να μεταφέρουν 270 επιβάτες. Τα λεωφορεία αυτά κινούνται σε λεωφοριολωρίδες και λεωφοριοδρομους κατά μηκος αυτών των αξόνων. Στις υπόλοιπες γραμμές κινούνται συμβατικά λεωφορεία.
Κατά μήκος των μεγάλων αξόνων σχεδιάστηκαν όμορφοι και λειτουργικοί κυλινδρικοί σταθμοί. Σε αυτούς ο επιβάτης πληρώνει πριν την είσοδο του στο λεωφορείο, προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα και μπαίνει γρήγορα στο λεωφορεία χωρίς να ανεβεί σκαλιά. Αποτέλεσμα: η επιβίβαση και αποβίβαση γίνεται πολύ γρηγορότερη.
Το εισιτήριο είναι ενιαίο και σχετικά χαμηλό, ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες που κάνουν τα δρομολόγια πληρώνονται με βάση το οχηματοχιλιόμετρο και όχι το επιβατοχιλιόμετρο (πριμοδοτώντας έτσι τα πιο απομακρισμένα δρομολόγια).
Αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος συγκοινωνιών είναι και η οργάνωση των χρήσεων γης. Εφαρμόστηκε το σύστημα “trinario”. Στο κέντρο ένας από τους 5 μεγάλους άξονες, με 2 λεωφοριολωρίδες στο κέντρο και εκατέρωθεν δρόμους τοπικής κυκλοφορίας. Σε απόσταση ενός τετραγώνου από τον κεντρικό άξονα, υπάρχουν μεγάλες οδικές αρτηρίες μονής κατεύθυνσης που οδηγούν προς και από το κέντρο. Στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται των δρόμων του “trinario” υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα. Ο δήμος αγόρασε εκτάσεις δίπλα σε αυτούς τους άξονες και κατασκεύασε κατοικίες για 17000 φτωχές οικογένειες.
Άποψη της κεντρικής Κουριτίμπα από τον 24ο όροφο διαμερίσματος (διακρίνεται στο χαμηλά η διάρθρωση του οδικών αξόνων με λεωφοριολωρίδα στο κέντρο και τοπικές οδούς εκατέρωθεν)
Το σύστημα trinario σε τομή
Πηγή http://onlinepubs.trb.org/onlinepubs/tcrp/tcrp90v1_cs/Curitiba.pdf
Σήμερα αν και η Κουριτίμπα έχει ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά κατοχής ΙΧ στη Βραζιλία(γύρω στο 35%), τα 2/3 των μετακινήσεων γίνονται με δημόσια συγκοινωνία (σε σχέση με το 1/3 στην Αθήνα).
Xρήσεις γης – Χωροθέτηση
Η Κουριτίμπα προσπάθησε να οργανώσει τις χρήσεις γης, όχι μόνο για να τροφοδοτήσει το σύστημα συγκοινωνιών, αλλά και για οργανώσει με ένα «βιώσιμο» τρόπο τη λειτουργία της πόλης.
Η βιομηχανική περιοχή τοποθετήθηκε σε μια περιοχή 12 χιλιόμετρα από το κέντρο, με πυκνή σύνδεση με συγκοινωνία. Εκεί κτίστηκε μια νέα συνοικία με υποδομές, υπηρεσίες, σχολεία, κατοικίες και πάρκα σε μία έκταση που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο δήμο. Με γάλο μέρος των κατοικιών προορίζεται για φτωχές οικογένειες, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια για να μπορούν να εγκατασταθούν.
Άρχισε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου με πεζοδρομήσεις, δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή σε όσους ανακαινίζουν παλιά κτήρια κλπ.
Δημιουργήθηκαν πάρα πολλά πάρκα στην περιφέρεια της πόλης. Μέσα σε 20 χρόνια η αναλογία τετραγωνικών μέτρων πράσινου ανά κάτοικο εκτινάχτηκε από τα 0,5 στα 52, ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα παγκοσμίως. Τα περισσότερα πάρκα έχουν και τεχνητές λίμνες που χρησιμοποιούνται για την αποστράγγιση των όμβριων της περιοχής, η οποία παλιότερα ήταν βάλτος. Δημιουργήθηκαν 150 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων καθώς και νέος βοτανικός κήπος σε μια παλιά χωματερή.
Θεσμοθετήθηκαν πρωτοποριακά προγράμματα για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Καθώς οι στενοί δρόμοι των φαβέλας δεν επιτρέπουν να μπουν τα αποριμματοφόρα του δήμου, ο δήμος δίνει εισιτήρια λεωφορείων ή είδη πρώτων ανάγκης σε όσους κατοίκους «πωλούν» τα σκουπίδια τους. Αποτέλεσμα η σοβαρή βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στις φαβέλες.
Κοινωνική πρόνοια
Η Κουριτίμπα είναι γνωστή για τα πρωτοποριακά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Ειδικά διαμορφωμένα παλιά λεωφορεία γυρνούν στις γειτονιές παρέχοντας μαθήματα τεχνικής εκπαίδευσης σε νέους. Εθελοντές δίνουν φαγητό και παρέχουν προσχολική εκπαίδευση σε παιδιά από τις φαβέλες.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιουργήθηκε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Περιβάλλοντος που παρέχει δωρέαν μαθήματα σχετικά με το περιβάλλον σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (οδηγούς ταξί, δημοσιογράφους, δάσκαλους). φώτο Κ. Καταβούτας